A kategorija polaganje za motor cena

OBUKA VOZAČA za A kategoriju


  A Kategorija – polaganje za motor

A kategorija polaganje u Auto školi Pravo spadaju motocikli i teški tricikli čija snaga motora prelazi 15 kw.

Polaganje, puna A kategorija, u Auto školi Pravo se vrši na najmodernijim motorima sa manuelnim ili automatskim menjačem.

Auto škola Pravo poseduje više motora A kategorije:

 • Naši kandidati u Auto školi Pravo imaju mogućnost da odaberu motocikl, odnosno motor koji će koristiti za obuku i za polaganje A kategorije.
 • Pored motocikala, Auto škola Pravo, obezbedjuje za svoje kandidate i opremu u koju spadaju: kacige (svih veličina), potkapa, bluetooth veza, rukavice (svih veličina).
 • Kandidat može da se upiše Auto školu Pravo sa 23 godine i završi kompletnu obuku, dok sa navršene 24 godine može polagati vožnju.

Kandidat koji ne poseduje vozačku dozvolu:

 • 40 časova teorijske nastave
 • polaganje testa
 • 40 časova praktične obuke
 • polaganje vožnje

Kandidat koji poseduje B kategoriju
(a ne poseduje AM kategoriju):

 • 7 časova teorijske nastave
 • polaganje testa
 • 40 časova praktične obuke
 • polaganje vožnje

Kandidat koji poseduje AM kategoriju:

 • polaganje testa
 • 20 časova praktične obuke
 • polaganje vožnje

Kandidat koji poseduje A1 kategoriju:

 • polaganje testa
 • 14 časova praktične obuke
 • polaganje vožnje

Kandidat koji poseduje A2 kategoriju:

 • polaganje testa
 • 7 časova praktične obuke
 • polaganje vožnje

  Nakon položenog vozačkog dela ispita, Vaša Auto škola Pravo Vam sprema svu neophodnu dokumentaciju za vadjenje probne vozačke dozvole.

CENOVNIK ZA A KATEGORIJU

Kandidat IMA A2 kategoriju

CENA

Teoretska obuka

/

Praktična obuka (7)

15.400,00

Test

5.000,00

Vožnja

5.000,00

UKUPNO

= 25.400,00

Kandidat IMA A1 kategoriju

CENA

Teoretska obuka

/

Praktična obuka (14)

30.800,00

Test

5.000,00

Vožnja

5.000,00

UKUPNO

= 40.800,00

Kandidat IMA AM kategoriju

CENA

Teoretska obuka

/

Praktična obuka (20)

44.000,00

Test

5.000,00

Vožnja

5.000,00

UKUPNO

= 54.000,00

Kandidat IMA neku od kategorija:
B1,B,BE,C1,C1E,C,CE, D1,D1E,D,DE,F,M

CENA

Teoretska obuka (5+2)

8.400,00

Praktična obuka (40)

88.000,00

Test

5.000,00

Vožnja

5.000,00

UKUPNO

= 106.400,00

Ako kandidat
NE POSEDUJE vozačku dozvolu

CENA

Teoretska obuka(30+10)

18.000,00

Praktična obuka (40)

88.000,00

Test

5.000,00

Vožnja

5.000,00

UKUPNO

= 116.000,00

SAVETI ZA VOZAČE MOTOCIKALA I MOPEDA

Provera pre polaska na vožnju

Vožnja motocikla i mopeda ima svoju lepotu i šarm samo onda kada se odvija nesmetano, pouzdano i bezbedno. Da bi se postigli ti preduslovi i vožnja predstavljala zadovoljstvo, treba poštovati neke zakonitosti, o kojima Vas mi u auto školi “Pravo” možemo osposobiti i savetovati.

Prema Zakonu o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima, motocikl je vozilo sa dva ili tri točka asimetrično raspoređena, sa ili bez bočne prikolice, čija konstruktivna brzina prelazi 45 km/h, čija zapremina prelazi 50 cm3 i snaga prelazi 4 kW kada je na električni pogon.

Moped je vozilo sa dva točka čija radna zapremina motora nije veća od 50 cm3, čija snaga nije veća od 4 kW kada ima električni pogon i koje na ravnom putu ne može da razvije brzinu veću od 45 km/h.

Oprema motocikla i mopeda

Za bezbednu i udobnu vožnju motocikl ili moped mora da bude tehnički ispravan. Najvažniji deo su pneumatici sa odgovarajućim profilom, posebno za vožnju po mokrom i klizavom putu i ispravan uređaj za kočenje. Mora da poseduju i svetlo bele boje na prednjoj i stop i poziciono svetlo crvene boje, na zadnjoj strani.Svetla prilikom vožnje moraju biti stalno uključena. Potrebno je da poseduju pokazivače pravca i vozačka ogledala.

Ko može upravljati motociklom i mopedom ?

Mopedom i motociklom može da upravlja lice koje ima odgovarajuću starosnu dob, ima položen vozački ispit i poseduje odgovarajuću i važeču vozačku dozvolu.

Bezbedna vožnja

Za bezbednu i pouzdanu vožnju motociklom i mopedom, treba poštovati važeće saobraćajne propise i pravila. Posebno je bitna strana kretanja ( uz desnu ivicu kolovoza ili sredinom saobraćajne trake, ako se krećemo srednjom ili levom ). Vozači mopeda i motocikla spadaju u grupu najugroženijih učesnika u saobraćaju i najčešće su žrtve saobraćajnih nezgoda. Biti uočljiv za druge učesnike u saobraćaju, jedno je od temeljnih načela za veću bezbednost. Osim uključenih svetala, bolju primećenost možemo postići odgovarajućom odećom i kacigom živih boja, poželjno s delovima ili prslikom od reflektirajuće materije. Uvek na umu treba imati mogućnost klizanja i pada.

Neka pravila za vožnju motocikla i mopeda

Vozač motocikla ili mopeda dužan je da vozi pazeći na ravnotežu svog vozila, ne ometajući druge učesnike u saobraćaju. Ne sme da ispušta upravljač iz ruku, da se drži za druga vozila, da prevozi, vuče ili gura predmete koji bi ometali vožnju i umanjivala stabilnost ili dovodili u opasnost sebe i druge učesnike u saobraćaju. Sme da prevozi drugu osobu samo ako na motorciklu ili mopedu ima posebno sedište. Ako voze u grupi, vozači ovih vozila moraju da se kreću jedan iza drugog, a nikako pored. Za vreme upravljanja, na glavi moraju da nose zaštitnu kacigu uredno zakopčanu. I vozač i suvozač na motoru moraju da nose kacigu u redno zakopčanu bez obzira na vremenske uslove i da li je napolju jako toplo. Svi motorciklisti se slažu oko jednog slogana “Kaciga glavu čuva”.

Ukratko: smanjite brzinu, poštujte saobraćajne propise, koristite zaštitnu opremu i budite svesni da vas vozači automobila često ne vide (na vreme). Dakle, prvo pravilo preživljavanja na vrelom asfaltu – disciplina!

Na početku dajemo jedan pomalo patetičan savet – svaki put kada sednete na motocikl ili moped,, pomislite na svoje najmilije i na to kako će se oni osećati ako se vama nešto desi. Od traženja krivca nakon nesreće nema mnogo koristi.

1. Kaciga – ne sedajte na motor bez kacige! Ne tražite izgovore, zato što se gine i na samo 50 metara od kuće, kada krenete do obližnje prodavnice ili prijatelja. Kaciga je obavezna i ako vozite skuter – brzina od samo 40 km/h može da bude vrlo smrtonosna. Nažalost, mnogima je i dalje prioritet da ih prolaznici (naročito devojke) prepoznaju na motoru…

2. Predviđajte tuđe greške – i u skladu sa tim ostavljajte mogućnost za reakciju u slučaju potrebe. Na primer, automobil ispred vas počinje blago da usporava bez vidljivog razloga. Vaša prva reakcija je da ga preteknete.

Međutim, usred preticanja on bez davanja migavca skreće levo i obara vas. Krivica je njegova, naravno, ali to je slaba uteha dok ležite u bolnici. Primera ima na stotine, a iskustvo je ovde neprocenjivo!

Činjenica je da mnogi vozači automobila imaju problem da prate saobraćaj oko sebe, da se ne snalaze na raskrsnicama, ne daju migavac, ne poznaju saobraćajne znake, pravila prvenstva prolaza ili su jednostavno bahati i neodgovorni. Još kada u priču ubacite motocikl koji se kreće duplo ili trostruko brže od njih, velike su šanse za nezgodu.

3. Brzina je najopasnija – prevelika brzina je jedan od najčešćih uzroka nesreća sa smrtnim ishodom u kojima učestvuju motociklisti. Ako već volite da vozite brzo, činite to na otvorenom putu sa slabim saobraćajem.

4. Preticanje – pretičite samo ako imate dovoljno prostora. Mnogi kreću u preticanje uz pretpostavku da će vozila iz obe trake da se pomere u stranu i ostave dovoljno mesta na sredini, kako bi motor mogao bezbedno da prođe.

Ovo je čest primer opasne situacije, naročito u dugim, blagim krivinama – vozači automobila jednostavno ne očekuju da će se pored njih iznenada stvoriti motocikl u trenutku dok iz suprotnog smera prolazi kolona. U takvim situacijama vozači ne gledaju u retrovizor, te ne očekujte da vas primete!

5. Koristite sirenu – kada se provlačite između vozila u zaustavljenoj koloni ili ako iole posumnjate da vas vozači automobila nisu videli u bilo kojoj drugoj situaciji – ne štedite sirenu!

6. Proverite kočnice – ako nemate dobre kočnice, posledice mogu da fatalne, a vozači skutera obično ovome posvećuju malo pažnje. Čak i ako ne dođe do sudara, možete da izgubite kontrolu, padnete i proklizate…

7. Gume – na početku svake sezone proverite pneumatike; da li se istrošio gazeći sloj, da li su dovoljno naduvani, koliko su stari (guma vremenom menja karakteristike).

8. Podloga – mnoštvo udarnih rupa, otvorenih šahtova i kolotraga čine vožnju motocikla veoma opasnom. Zato prilagodite brzinu i pratite stanje asfalta. Takođe, čuvajte se horizontalne signalizacije, kao što su pešački prelazi, trake na putu i slično, naročito za vreme i nakon kiše – oznake na asfaltu su veoma klizave i mogu da naprave problem kako pri kretanju, tako i pri zaustavljanju.

9. Gledajte u retrovizor – iako mislite da nema potrebe da gledate iza sebe, pošto obično vi pretičete druge, može se desiti da se iza vas nađe neko sa još moćnijim motociklom, koji će dodati gas delić sekunde pre nego što vi krenete u preticanje.

10. Naučite saputnika osnovnim pravilima – saputnik mora da zna kako da se ponaša pri vožnji, što znači: nema pomeranja u sedištu, ometanja vozača, javljanja na telefon, mahanja prolaznicima, nameštanja donjeg veša, spuštanja nogu prilikom zaustavljanja, držanja za ruke ili ramena, „kontriranja“ u krivini… Ovo je veoma komplikovana tema, pa ukoliko imate ozbiljniji motor, pitajte iskusnije za savet i na vreme naučite saputnika šta i kako sme, a šta ne sme da radi. Takođe, ako imate „dodatni teret“, podesite pritisak u pneumaticima i podesite oslanjanje (ukoliko postoji mogućnost) prema uputstvu koje stiže uz motocikl.

Dajte svoj komentar

Pozivamo vozače motocikala da iznesu svoje savete za bezbednu vožnju ali i da nam kažu šta najviše zameraju vozačim automobila. Naravno, i vozači automobila su slobodni da napišu šta najviše zameraju motociklistima.
Autor: tim sajta Polovni automobili